Mosman, Wudgong St

Architect: Watershed Design

This project entailed the owners wanting to renovate the existing house which was suffering from a previous poorly planned rear addition. The concept for the house retained and restored the original portion of the existing federation brick bungalow, which then opened to a new modern light filled living area with a generous connection to the rear entertaining area and garden beyond.

Home for a family of five with three young children, Lawson & Lovell Building Services provided an entertainers delight featuring a new open plan kitchen, and a dining and living area flowing out to a semi-enclosed external entertaining area and garden beyond.

The new upper floor addition contains the master bedroom with walk-in robe and ensuite, and also a study area. The house features a large double height living room which takes advantage of the north-eastern aspect. A double height void over the living space is used to flood the house with natural light but maintain privacy from the neighbouring property.

A neutral palate of materials was used, combining polished concrete floors with timber sliding doors, along with light and dark bespoke joinery with highlights of timber veneer.

The highly technical design employs passive solar design principles with the orientation of the windows, cross ventilation and high level operable windows for cooling by convection, high thermal mass with insulated concrete and reverse brick veneer external walls.

View entire project gallery...

Get a Quote